Hoewel we al maanden keihard werken om ons nieuwe themagebied zo snel én goed mogelijk af te krijgen, gaan we de ingeschatte openingsdatum tóch niet halen. Enorm balen, voor zowel ons TEAM, voor de dieren én ook voor de bezoekers. In de nieuwe Podcast-aflevering vertellen Tim en Ivo alles over hoe dit komt, maar ook in deze blog staan we uitgebreid stil bij wat er speelt en geven we je extra inzicht in de status van de bouw >>





Steeds een beetje complexer...

Het oorspronkelijke Zuid-Amerika concept dat in 2022 bedacht werd omvatte ongeveer 1/8ste van de totale investering die momenteel plaatsvindt. Dat betekent dat de plannen tijdens de ontwikkelingsfase steeds uitgebreider, groter en complexer werden. Als park moet je - bij het maken van dit soort plannen - een goede afweging maken tussen kosten en opbrengsten. Die opbrengsten zien we vooral in de vorm van een langere verblijfsduur, het kunnen maken van een verschil voor natuurbehoudsprojecten en het bieden van een optimale beleving. We kunnen het geld tenslotte maar één keer goed uitgeven!

Op basis van bovenstaande wensen is het definitieve ontwerp van het gebied vormgegeven. En hoewel we die versie 'definitief' noemden, hebben we toch gaandeweg weer het één en ander verbeterd. Een paar voorbeelden:

  • We hebben verschillende ruimtes en verblijven nóg beter geïsoleerd. Niet alleen qua warmte en duurzaamheid, maar ook qua geluid, zodat we de dieren op álle momenten een echte rustplek kunnen bieden, zélfs als er veel bezoekers in het park zijn.
  • We hebben het complete dak van het reeds bestaande gebouw vervangen. In de afgelopen jaren zijn diverse lekkages netjes opgelost, maar om zéker 15/20 jaar voorruit te kunnen hebben we besloten een grondige opknapbeurt uit te voeren. Niet gepland, wél verstandig.
  • We hebben geleerd van ervaring met diersoorten die al achter de schermen zitten. Soms gedragen dieren zich in de praktijk anders dan op papier, en dat betekent dat bepaalde plannen gewijzigd moeten worden om een optimale omgeving voor het dier te kunnen realiseren. Onder andere klimstructuren, tunnels, schuilplekken, warmtebronnen, etc. zijn gewijzigd en verbeterd.
  • We hebben showelementen nog professioneler uitgewerkt, zodat deze op alle momenten goed functioneren, maar bijvoorbeeld ook automatisch gepauzeerd kunnen worden als een dierverzorger een educatieve presentatie wil geven. Gevolg: véél extra aansluitingen, ruim een kilometer bekabeling en tal van complexe tekeningen.
  • Etc.
Kortom, plannen zijn nooit in beton gegoten en we kiezen er bij Hof van Eckberge bewust voor om geen concrete openingsdatum te communiceren. Áls we dan onderdelen willen herzien hebben we daar in ieder geval de ruimte voor.

Alles in eigen beheer

Een vraag die ons veel gesteld wordt door andere parken: wie bouwt dit? Normaal gesproken wordt vaak een aannemer aangesteld en een dergelijk project voor een groot deel uitbesteed. Er zijn dan véél meer mensen betrokken bij de bouw, waarbij alles tot in de puntjes is voorbereid om een strakke planning te kunnen aanhouden.

Omdat dit ons eerste grote bouwproject is, kiezen we ervoor om álles in eigen beheer te bouwen. Dat betekent dat we zelf ontwerpen, zelf tekenen, zelf bouwen en zelf de oplevering verzorgen. Zo doen we veel ervaring op, besparen we veel kosten en zorgen we dat het precies wordt zoals we willen. Er zijn minder partijen betrokken en de bouw duurt wellicht iets langer, maar we weten zeker dat over álles goed is nagedacht.



Één van de honderden bouwtekeningen van het nieuwe gebied.

Vergunningen en visitaties

Daarnaast zijn we afhankelijk van verschillende overheidsinstanties. We gaan hele bijzondere diersoorten houden en moeten daarom tot in de puntjes beschrijven wat onze plannen zijn. Op basis daarvan verleent de overheid goedkeuring én een vergunning voor het tonen van de dieren.

Één van die complexe soorten is de Springtamarin (apen). Het is de eerste apensoort in ons park, dus is er zelfs een commissie langsgekomen om de reeds gebouwde verblijven te controleren. Op basis van dat bezoek werd een rapport opgesteld en moesten verschillende aanpassingen worden doorgevoerd. Die aanpassingen moeten echter gedaan worden in gloednieuw gebouwde ruimtes. Dat kost natuurlijk veel extra tijd.

Wat wordt dan wel de openingsdatum?

Dat weten we niet! Momenteel gaat het erg hard op de bouwplaats. In de doorloopgebouwen voor de bezoekers is gestart aan de detaillering, de grote truck is op zijn plek gezet, de buitenverblijven krijgen vorm en aan de buitengebieden voor bezoekers is een eerste start gemaakt. De focus ligt nu op het buitenterrein, zodat we - als het écht slecht weer wordt - binnen aan de slag kunnen. Natuurlijk zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden, maar een opening in het voorjaar van 2025 lijkt ons realistisch. Één ding is zeker: we gaan pas open als we 100% tevreden zijn met wat we gebouwd hebben!

Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen?

Dat kan! Abonneer je op ons kanaal in je favoriete podcast-app en volg ons op social media. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om direct een melding te ontvangen over de lancering van een nieuwe aflevering.

Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram

Tot snel!