Met hun kleine oogjes, spitse snuit en pluizige vacht lijken het schattige beestjes, maar wist je dat ze niet alleen meester in ontsnappen, maar ook de grootste ergernis van Amerikanen zijn? 's Avonds en 's nachts rommelen ze in vuilnisbakken, maken ze herrie en plunderen ze er lustig op los. Wasberen zijn nachtdieren, bij Hof van Eckberge merk je dus weinig van dit vervelende gedrag. Wel dagen we de dieren uit met interactieve speelelementen en verstopplekken voor het voer, het kan dus zijn dat je getuige bent van enkele acrobatische kunstjes...

Algemene informatie wasbeer

Latijnse naam: Procyon lotor

Wasberen hebben een zwart masker op hun gezicht en ringen op hun staart. Ze hebben hele gevoelige handjes met lange vingers waarmee ze alles kunnen openen wat ze tegenkomen. Wasberen zijn over het algemeen nachtdieren. De wasbeer is een echte alleseter, hij eet insecten, vruchten, mais, kleine dieren en mosselen. En als het ook maar even kan wast hij alles voordat hij het eet.

Meer over de wasbeer

Leefgebied wasbeer

De wasbeer komt oorspronkelijk voor in Noord- en Zuid-Amerika, van Canada tot Argentinië. Ook in delen van Europa komen ze voor, dit zijn vaak dieren die ontsnapt of uitgezet zijn. Ze leven het liefst in een bosrijke omgeving met water, vaak kom je ze in verlaten holen of boomholten tegen. In het wild leven de wasberen in verschillende groepen, namelijk een mannelijke en vrouwelijke groep en moeders met hun jongen.

Uiterlijk wasbeer

Gewicht Tussen de 3 en 9 kg
Leeftijd 15 jaar
Aantal jongen 3 tot 4 jongen per jaar

Voortplanting

Een wasbeer vrouwtje bereikt haar geslachtsrijpheid op 1 jarige leeftijd, mannetjes bereiken het op 2 jarige leeftijd. Wasberen paren vroeg in het jaar, vanaf januari tot maart. Het vrouwtje maakt een nest in een holle boom of onder de boomwortels. In deze periode is ze maar 6 tot 8 dagen vruchtbaar. Mannetjes gaan in de paartijd op zoek naar de vrouwtjes en kunnen hierbij wel 11 km afleggen om ze te vinden. In één nacht kan een wasbeer met 3 tot 4 verschillende vrouwtjes paren. Tijdens het paren maken ze veel lawaai en stoeien ze met elkaar.

Na een draagtijd van 60 tot 73 dagen worden er 3 tot 4 jongen geboren. Pasgeboren wasberen wegen 300 gram en zijn de eerste drie weken kaal, doof en blind. Alleen de moeder zorgt voor de jongen en verdedigt haar kroost ook erg fel. Wasbeerjongen zogen bij hun moeder tot ze 4 maanden oud zijn, wel leren ze vanaf 9 weken ook vast voedsel te eten. Na 4 maanden hebben de jongen een volwassen gebit. In de herfst van het zelfde jaar verlaten de jongen hun moeder, waarna zij weer vruchtbaar wordt.

Voedsel in de natuur

De wasbeer is een echte alleseter, hij eet insecten, vruchten, mais, kleine dieren en mosselen.

Voedsel bij Hof van Eckberge

Bij ons krijgen ze brokken, vruchten, noten, granen, insecten, eieren, vlees (zoals vis en kuikens).

Wist je dat...?

  • De wasbeer tijdens het zwemmen zijn hoofd boven water houdt en zijn staart gebruikt als roer?
  • De wasbeer zeer gevoelige en sterke handjes hebben waarmee ze heel gemakkelijk deuren open krijgen?
  • Het water niet alleen als drinkwater wordt gebruikt? Hun handen worden heel gevoelig in aanraking met water hierdoor kunnen ze makkelijker hun eten vinden.
  • Wasberen in de winter een winterrust houden? Ze zijn dan veel minder actief.
  • Wasberen jouw vingers voor voer aan kunnen zien, steek ze daarom nooit door het gaas.

Bekijk alle dieren

Prairiehondjes
Lees meer
Picasso doktersvis
Lees meer
Koraalduivels
Lees meer
Bamboehaai
Lees meer
Koikarpers
Lees meer
Rood- en Geelwangschildpadden
Lees meer
Rode Baardagamen
Lees meer
Zwarte zwanen
Lees meer
Zijdehoender Krielkip
Lees meer
Nandoes
Lees meer
Carolina-eendjes
Lees meer
Kalkoenen
Lees meer
Harlekijnara's
Lees meer
Göttinger Miniatuurvarkens
Lees meer
Ouessantschaapjes
Lees meer
Dwerggeitjes
Lees meer
Wasberen
Lees meer
Ezels
Lees meer
Wallaby's
Lees meer
Witstaartstekelvarkens
Lees meer
Alpaca's
Lees meer