• Kinderboerderij Wasbeer | Kinderboerderij met wasbeer

Pocyon lotor

Algemene informatie wasbeer:

Wasberen hebben een zwart masker op hun gezicht en ringen op hun staart. Ze hebben hele gevoelige handjes met lange vingers waarmee ze alles kunnen openen wat ze tegenkomen. Wasberen zijn over het algemeen nachtdieren.

Leefgebied wasbeer:

De wasbeer komt oorspronkelijk voor in Noord- en Zuid-Amerika, van Canada tot Argentinië. Ook in delen van Europa komen ze voor, dit zijn vaak dieren die ontsnapt of uitgezet zijn. Ze leven het liefst in een bosrijke omgeving met water, vaak kom je ze in verlaten holen of boomholten tegen. In het wild leven de wasberen in verschillende groepen, namelijk een mannelijke en vrouwelijke groep en moeders met hun jongen.

Uiterlijk wasbeer:

Gewicht Tussen de 3 en 9 kg
Leeftijd 15 jaar
Aantal jongen 3 tot 4 jongen per jaar

Voortplanting:

Een wasbeer vrouwtje bereikt haar geslachtsrijpheid op 1 jarige leeftijd, mannetjes bereiken het op 2 jarige leeftijd. Wasberen paren vroeg in het jaar, vanaf januari tot maart. Het vrouwtje maakt een nest in een holle boom of onder de boomwortels. In deze periode is ze maar 6 tot 8 dagen vruchtbaar. Mannetjes gaan in de paartijd op zoek naar de vrouwtjes en kunnen hierbij wel 11 km afleggen om ze te vinden. In één nacht kan een wasbeer met 3 tot 4 verschillende vrouwtjes paren. Tijdens het paren maken ze veel lawaai en stoeien ze met elkaar.

Na een draagtijd van 60 tot 73 dagen worden er 3 tot 4 jongen geboren. Pasgeboren wasberen wegen 300 gram en zijn de eerste drie weken kaal, doof en blind. Alleen de moeder zorgt voor de jongen en verdedigt haar kroost ook erg fel. Wasbeerjongen zogen bij hun moeder tot ze 4 maanden oud zijn, wel leren ze vanaf 9 weken ook vast voedsel te eten. Na 4 maanden hebben de jongen een volwassen gebit. In de herfst van het zelfde jaar verlaten de jongen hun moeder, waarna zij weer vruchtbaar wordt.

Voedsel in de natuur:

De wasbeer is een echte alleseter, hij eet insecten, vruchten, mais, kleine dieren en mosselen.

Voedsel bij Hof van Eckberge:

Bij ons krijgen ze brokken, vruchten, noten, granen, insecten, eieren, vlees (zoals vis en kuiken).

Wist je dat...?

  • De wasbeer tijdens het zwemmen zijn hoofd boven water houdt en zijn staart gebruikt als roer?
  • De wasbeer zeer gevoelige en sterke handjes hebben waarmee ze heel gemakkelijk deuren open krijgen?
  • Het water niet alleen als drinkwater wordt gebruikt? Hun handen worden heel gevoelig in aanraking met water hierdoor kunnen ze makkelijker hun eten vinden.
  • Wasberen in de winter een winterrust houden? Ze zijn dan veel minder actief.
  • Wasberen jouw vingers voor voer aan kunnen zien, steek ze daarom nooit door het gaas.