• Kinderboerderij Wallaby | Kinderboerderij met wallaby

Macropus rufogrisea

Algemene informatie over de Bennett wallaby

Bennett wallaby’s zijn een stuk kleiner dan kangoeroes. Een volwassen Bennett wallaby heeft een lichaamslengte van 80 cm en heeft een staart lengte van 70 cm. Zijn vacht is bruingrijs van kleur met roodbruine plekken op de nek en schouders.

Deze wallaby’s kunnen sprongen maken van wel 9 meter ver! Het zijn geen hoogspringers. Tijdens het springen, gebruiken ze de voorpoten niet. Wanneer ze aan het eten zijn bewegen ze zich heel langzaam voort. Hierbij gebruiken ze eerst hun lange staart en korte voorpoten. Daarna brengen ze pas hun achterpoten naar voren.

Leefgebied Bennett wallaby:

Bennett wallaby’s komen oorspronkelijk voor in droge gebieden aan de zuidkust van Australië. Vooral in de provincie Queensland en op Tasmanië. Deze wallaby is een schemer/ nachtdier, overdag slaapt hij in het struikgewas en tegen de schemer wordt hij actief en gaat hij opzoek naar voedsel. Hun voedsel zoeken ze in bosrijke gebieden of op de savanne.

Uiterlijk Bennett wallaby:

Gewicht Mannetjes tot 20 kg en vrouwtjes tot 12 kg
Leeftijd 19 jaar
Aantal jongen 1, maar ze kan er 2 tegelijkertijd zogen
Draagtijd 1 maand

Voortplanting:

De Bennett wallaby plant zich voort in de maanden januari tot en met juni. Ze zijn vruchtbaar vanaf acht maanden. Na een maand wordt er een Joey (jong) geboren. Wanneer een Joey geboren wordt kan deze zelf over de buik naar de buidel kruipen. Deze Joey is niet groter dan een tuinboon, is volledig naakt en blind en weegt minder dan een gram. Na drie tot vijf maanden gaan zijn ogen en oren open en begint zijn vacht te groeien. Vanaf vijf maanden kunnen de jonge Joey’s (eerst met hun hoofd) uit de buidel komen, om de omgeving te verkennen. In het begin komen de jonge Joey’s regelmatig terug om bij hun moeder te drinken. Op éénjarige leeftijd is de wallaby zelfstandig en kan hij dus voor zichzelf zorgen.

Voedsel in de natuur:

De Bennett wallaby is een planteneter. Hij eet gras, jonge takjes van bomen en struiken. Om vocht binnen te krijgen eten ze sappige boomwortels of graven ze een gat om water te vinden.

Voedsel bij Hof van Eckberge:

Bij ons krijgen de Bennett wallaby’s kangoeroekorrel, appels, wortelen en andijvie te eten. Daarnaast krijgen ze ook hooi en takken om op te knagen.

Wist je dat...?

  • Het jong van de Bennett wallaby net als een kangoeroe jong een “Joey” wordt genoemd?
  • Een vrouwelijke Bennett wallaby 2 soorten melk kan geven en tegelijkertijd kan aanmaken? Een pasgeboren Joey heeft een ander soort melk nodig dan een Joey van 9 maanden.