Deze verspringers komen oorspronkelijk uit Australië en zijn daarmee de bewoners die het verst van Hof van Eckberge hun oorsprong vinden. Hun extra grootte verblijf (dat we in 2020 hebben uitgebreid) biedt ze veel ruimte om rond te springen en te spelen. De kleintjes, ook wel 'Joey's' genoemd, kijken bij zonnig weer uit de buidel om te zien of de omgeving veilig is. Als alles er goed uitziet wagen ze de sprong en verkennen ze het verblijf. Heb jij al een kleine Wallaby gespot?

Algemene informatie Bennet Wallaby

Latijnse naam: Macropus rufrogisea

Bennett Wallaby’s zijn een stuk kleiner dan kangoeroes. Een volwassen Bennett wallaby heeft een lichaamslengte van 80 cm en heeft een staart lengte van 70 cm. Zijn vacht is bruingrijs van kleur met roodbruine plekken op de nek en schouders.

Meer over de wallaby

Deze wallaby’s kunnen sprongen maken van wel 9 meter ver! Het zijn geen hoogspringers. Tijdens het springen, gebruiken ze de voorpoten niet. Wanneer ze aan het eten zijn bewegen ze zich heel langzaam voort. Hierbij gebruiken ze eerst hun lange staart en korte voorpoten. Daarna brengen ze pas hun achterpoten naar voren.

Leefgebied wallaby

Bennett wallaby’s komen voor in Tasmanië en Oost-Australië. Hier zijn ze voornamelijk te vinden in bossen, graslanden en uitgestrekte heide. De bossen bestaan uit eucalyptus bomen en lage struiken. Wallaby’s leven in groepen van tot wel 30 dieren.

Uiterlijk wallaby

Gewicht Mannetjes tot 20 kg en vrouwtjes tot 12 kg
Leeftijd 19 jaar
Aantal jongen 1, maar ze kan er 2 tegelijkertijd zogen
Draagtijd 1 maand

Voortplanting

De Bennett wallaby plant zich voort in de maanden januari tot en met juni. Ze zijn vruchtbaar vanaf acht maanden. Na een maand wordt er een Joey (jong) geboren. Wanneer een Joey geboren wordt kan deze zelf over de buik naar de buidel kruipen. Deze Joey is niet groter dan een tuinboon, is volledig naakt en blind en weegt minder dan een gram. Na drie tot vijf maanden gaan zijn ogen en oren open en begint zijn vacht te groeien. Vanaf vijf maanden kunnen de jonge Joey’s (eerst met hun hoofd) uit de buidel komen, om de omgeving te verkennen. In het begin komen de jonge Joey’s regelmatig terug om bij hun moeder te drinken. Op éénjarige leeftijd is de wallaby zelfstandig en kan hij dus voor zichzelf zorgen.

Voedsel in de natuur

De Bennett wallaby is een planteneter. Hij eet gras, jonge takjes van bomen en struiken. Om vocht binnen te krijgen eten ze sappige boomwortels of graven ze een gat om water te vinden.

Voedsel bij Hof van Eckberge

Bij ons krijgen de Bennett wallaby’s kangoeroekorrel, appels, wortelen en andijvie te eten. Daarnaast krijgen ze ook hooi en takken om op te knagen.

Wist je dat...?

  • Het jong van de Bennett wallaby net als een kangoeroe jong een “Joey” wordt genoemd?
  • Een vrouwelijke Bennett wallaby 2 soorten melk kan geven en tegelijkertijd kan aanmaken? Een pasgeboren Joey heeft een ander soort melk nodig dan een Joey van 9 maanden.

Bekijk alle dieren

Prairiehondjes
Lees meer
Picasso doktersvis
Lees meer
Koraalduivels
Lees meer
Bamboehaai
Lees meer
Koikarpers
Lees meer
Rood- en Geelwangschildpadden
Lees meer
Rode Baardagamen
Lees meer
Zwarte zwanen
Lees meer
Zijdehoender Krielkip
Lees meer
Nandoes
Lees meer
Carolina-eendjes
Lees meer
Kalkoenen
Lees meer
Harlekijnara's
Lees meer
Göttinger Miniatuurvarkens
Lees meer
Ouessantschaapjes
Lees meer
Dwerggeitjes
Lees meer
Wasberen
Lees meer
Ezels
Lees meer
Wallaby's
Lees meer
Witstaartstekelvarkens
Lees meer
Alpaca's
Lees meer