Deze verspringers komen oorspronkelijk uit Australië en zijn daarmee de bewoners die het verst van Hof van Eckberge hun oorsprong vinden. Hun extra grootte verblijf (dat we in 2020 hebben uitgebreid) biedt ze veel ruimte om rond te springen en te spelen. De kleintjes, ook wel 'Joey's' genoemd, kijken bij zonnig weer uit de buidel om te zien of de omgeving veilig is. Als alles er goed uitziet wagen ze de sprong en verkennen ze het verblijf. Heb jij al een kleine Wallaby gespot?
Deze wallaby’s kunnen sprongen maken van wel 9 meter ver! Het zijn geen hoogspringers. Tijdens het springen, gebruiken ze de voorpoten niet. Wanneer ze aan het eten zijn bewegen ze zich heel langzaam voort. Hierbij gebruiken ze eerst hun lange staart en korte voorpoten. Daarna brengen ze pas hun achterpoten naar voren.
Leefgebied wallaby
Bennett wallaby’s komen voor in Tasmanië en Oost-Australië. Hier zijn ze voornamelijk te vinden in bossen, graslanden en uitgestrekte heide. De bossen bestaan uit eucalyptus bomen en lage struiken. Wallaby’s leven in groepen van tot wel 30 dieren.
Uiterlijk wallaby
Gewicht |
Mannetjes tot 20 kg en vrouwtjes tot 12 kg |
Leeftijd |
19 jaar |
Aantal jongen |
1, maar ze kan er 2 tegelijkertijd zogen |
Draagtijd |
1 maand |
Voortplanting
De Bennett wallaby plant zich voort in de maanden januari tot en met juni. Ze zijn vruchtbaar vanaf acht maanden. Na een maand wordt er een Joey (jong) geboren. Wanneer een Joey geboren wordt kan deze zelf over de buik naar de buidel kruipen. Deze Joey is niet groter dan een tuinboon, is volledig naakt en blind en weegt minder dan een gram. Na drie tot vijf maanden gaan zijn ogen en oren open en begint zijn vacht te groeien. Vanaf vijf maanden kunnen de jonge Joey’s (eerst met hun hoofd) uit de buidel komen, om de omgeving te verkennen. In het begin komen de jonge Joey’s regelmatig terug om bij hun moeder te drinken. Op éénjarige leeftijd is de wallaby zelfstandig en kan hij dus voor zichzelf zorgen.
Voedsel in de natuur
De Bennett wallaby is een planteneter. Hij eet gras, jonge takjes van bomen en struiken. Om vocht binnen te krijgen eten ze sappige boomwortels of graven ze een gat om water te vinden.
Voedsel bij Hof van Eckberge
Bij ons krijgen de Bennett wallaby’s kangoeroekorrel, appels, wortelen en andijvie te eten. Daarnaast krijgen ze ook hooi en takken om op te knagen.
Wist je dat...?
- Het jong van de Bennett wallaby net als een kangoeroe jong een “Joey” wordt genoemd?
- Een vrouwelijke Bennett wallaby 2 soorten melk kan geven en tegelijkertijd kan aanmaken? Een pasgeboren Joey heeft een ander soort melk nodig dan een Joey van 9 maanden.