Ze schieten niet met hun stekels, ze sproeien geen giftige stoffen en ze kunnen zich niet oprollen en van een berg rollen. De meest gekke verhalen gaan rond over de stekelvarkens, maar in de realiteit valt het mee met de spectaculaire aanvalstechnieken! De stekels van een stekelvarken bevatten kleine weerhaakjes en énorm veel bacteriën, wél giftig dus, maar ze worden niet afgevuurd bij bedreiging. Hoewel ze soms wat prikkelbaar reageren zijn het eigenlijk hele zachtaardige dieren. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de neus van het stekelvarken, net een cavia toch? Je raad het niet, ze zijn familie van elkaar...

Algemene informatie witstaartstekelvarken

Latijnse naam: Hystrix indica

Het witstaartstekelvarken is een groot knaagdier met een dikke nek en een grote kop. De vacht van het stekelvarken is meestal bruin of zwart. Maar het meest opvallende aan het stekelvarken zijn toch wel zijn grote, zwart-witte stekels. Daartussen groeien nog kleine, dikkere stekels zodat zijn huid goed bedekt is. Ook hebben stekelvarkens een soort “kuif”. Dit is een rand met stekels die loopt van zijn hoofd tot zijn schouders. Met zijn stekels kan hij ratelen door met zijn staart te schudden.

Meer over het witstaartstekelvarken

Leefgebied witstaartstekelvarken

Het witstaartstekelvarken komt voor van het midden oosten tot aan Zuidoost-Azië, hier leven ze in veel verschillende habitatten. De favoriet zijn rotsachtige heuvellandschappen, maar de stekelvarkens zijn ook regelmatig te vinden in graslanden, bossen, kreupelhout en zelfs in de bergen tot wel 2400 meter hoog.

Uiterlijk witstaartstekelvarken

Gewicht Tussen de 10 en 27 kilogram
Leeftijd Stekelvarkens kunnen 20 jaar worden
Groepverband In groepjes van 3 tot 8 dieren

Voortplanting

Voordat het mannetje en het vrouwtje gaan paren wrijven ze zich eerst dicht tegen elkaar aan en likken ze elkaar. Ook bewegen ze met hun staart waardoor deze gaat ratelen. Als het vrouwtje wil paren legt ze haar staart over haar rug zodat het mannetje er geen last van heeft tijdens het paren. Na ongeveer 2 maanden worden er dan ongeveer 1 tot 4 jongen geboren. Het vrouwtje kan twee keer per jaar jongen krijgen.

De jongen worden geboren met stekels, maar deze stekels zijn nog klein en zacht. Anders zou de moeder heel veel pijn hebben bij de geboorte. Na 10 dagen zijn de stekels hard. Als de jongen 2 tot 3 weken oud zijn beginnen ze met eten van planten. Beide ouders blijven voor het jong zorgen. Zonder aarzeling beschermen ze hun jongen tegen gevaar. Niet alleen de ouders maar ook andere leden uit de groep helpen met het verzorgen van de jongen. Na 3 maanden kunnen de jongen zelfstandig leven en na 2 jaar kunnen ze zelf jongen krijgen.

Voedsel in de natuur

Stekelvarkens zijn knaagdieren. Hun voortanden zijn lang en scherp en hebben geen wortel, waardoor ze het hele leven doorgroeien. Om de tanden af te laten slijten en schep te houden, knagen stekelvarkens regelmatig aan boombast en aan botten van dode dieren. Uit deze botten halen ze ook belangrijke mineralen die hun lichaam nodig heeft voor het opbouwen van de stekels.

Voedsel bij Hof van Eckberge

Bij Hof van Eckberge krijgen de stekelvarkens brokken, walnoten, eikels, kiwi, appel, wilgentakken en andere soorten groente, fruit en noten. Variatie is voor deze dieren erg belangrijk.

Wist je dat...?

  • Stekelvarkens heel goed kunnen zwemmen?
  • Er heel veel verschillende soorten stekelvarkens zijn? De stekelvarkens die hier zitten leven in zuidoost-centraal Azië en in delen van het midden oosten. Maar er zijn ook stekelvarkens waarvan de stekels wel 30 tot 40 centimeter lang zijn?
  • Stekelvarkens soms wel 15 kilometer per dag lopen?
  • Stekelvarkens hun stekels rechtop kunnen zetten als ze bedreigd worden door roofdieren?
  • Stekelvarkens in Afrika, Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika voor komen.

Bekijk alle dieren

Prairiehondjes
Lees meer
Picasso doktersvis
Lees meer
Juweelkardinaalbaas
Lees meer
Koikarpers
Lees meer
Rood- en Geelwangschildpadden
Lees meer
Rode Baardagamen
Lees meer
Zwarte zwanen
Lees meer
Nandoes
Lees meer
Carolina-eendjes
Lees meer
Kalkoenen
Lees meer
Harlekijnara's
Lees meer
Göttinger Miniatuurvarkens
Lees meer
Ouessantschaapjes
Lees meer
Dwerggeitjes
Lees meer
Wasberen
Lees meer
Ezels
Lees meer
Wallaby's
Lees meer
Witstaartstekelvarkens
Lees meer
Alpaca's
Lees meer
Koningspython
Lees meer
Afrikaanse Brulkikker
Lees meer
Pijlgifkikker
Lees meer
Panterkameleon
Lees meer
Madagaskardaggekko
Lees meer
Blauwtongskink
Lees meer
Flappentak
Lees meer
Driebandanemoonvis
Lees meer
Zee-egel
Lees meer