• Kinderboerderij Stekelvarken | Kinderboerderij met Stekelvarkens

Hystrix indica

Algemene informatie stekelvarken:

Het stekelvarken is een groot knaagdier met een dikke nek en een grote kop. De vacht van het stekelvarken is meestal bruin of zwart. Maar het meest opvallende aan het stekelvarken zijn toch wel zijn grote, zwart-witte stekels. Daartussen groeien nog kleine, dikkere stekels zodat zijn huid goed bedekt is. Ook hebben stekelvarkens een soort “kuif”. Dit is een rand met stekels die loopt van zijn hoofd tot zijn schouders. Ook heeft het stekelvarken stekels op zijn staart. Hij kan hiermee ratelen door met zijn staart te schudden.

Uiterlijk stekelvarken:

Gewicht Tussen de 10 en 27 kilogram
Leeftijd Stekelvarkens kunnen 20 jaar worden
Groepverband In groepjes van 3 tot 8 dieren

Voortplanting:

Voordat het mannetje en het vrouwtje gaan paren wrijven ze zich eerst dicht tegen elkaar aan en likken ze elkaar. Ook bewegen ze met hun staart waardoor deze gaat ratelen. Als het vrouwtje wil paren legt ze haar staart over haar rug zodat het mannetje er geen last van heeft tijdens het paren. Na ongeveer 2 maanden worden er dan ongeveer 1 tot 4 jongen geboren. Het vrouwtje kan twee keer per jaar jongen krijgen. De jongen worden geboren met stekels, maar deze stekels zijn nog klein en zacht. Anders zou de moeder heel veel pijn hebben bij de geboorte. Na 10 dagen zijn de stekels hard. Als de jongen 2 tot 3 weken oud zijn beginnen ze met eten van planten. Beide ouders blijven voor het jong zorgen. Zonder aarzeling beschermen ze hun jongen tegen gevaar. Niet alleen de ouders maar ook andere leden uit de groep helpen met het verzorgen van de jongen. Na 3 maanden kunnen de jongen zelfstandig leven en na 2 jaar kunnen ze zelf jongen krijgen.

Voedsel in de natuur:

Stekelvarkens zijn knaagdieren. Hun voortanden zijn lang en scherp en hebben geen wortel, waardoor ze het hele leven doorgroeien. Om de tanden af te laten slijten en schep te houden, knagen stekelvarkens regelmatig aan boombast en aan botten van dode dieren. Uit deze botten halen ze ook belangrijke mineralen die hun lichaam nodig heeft voor het opbouwen van de stekels.

Voedsel bij Hof van Eckberge:

Bij Hof van Eckberge krijgen de stekelvarkens brokken, walnoten, eikels, kiwi, appel, wilgentakken en andere soorten groente, fruit en noten. Variatie is voor deze dieren erg belangrijk.

Wist je dat...?

  • Stekelvarkens heel goed kunnen zwemmen?
  • Er heel veel verschillende soorten stekelvarkens zijn? De stekelvarkens die hier zitten leven in zuidoost-centraal Azië en in delen van het midden oosten. Maar er zijn ook De stekels wel 30 tot 40 centimeter lang zijn?
  • Stekelvarkens soms wel 15 kilometer per dag lopen?
  • Stekelvarkens hun stekels rechtop kunnen zetten als ze bedreigd worden door roofdieren?
  • Stekelvarkens in Afrika, Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika voor komen.