Ze zien én horen je van veraf al aankomen en er wordt groot alarm geslagen! Met een hoge pieptoon laten ze elkaar weten dat er bedreiging onderweg is. Maar, als je heel even stil blijft staan bij het verblijf wordt de kust veilig verklaard en kruipen ze weer uit hun holletje. Ze gaan op hun achterpootjes staan en houden je scherp in de gaten, één foute beweging en ze verdwijnen als sneeuw voor de zon! De Prairiehondjes zijn snelle en oplettende dieren met een indrukwekkende ondergrondse 5-sterrenvilla. Helaas zie je daar aan de buitenkant niets van, maar ze bouwen een eigen badkamer, keuken en woonkamer waar ze met de hele familie verblijven, dat klinkt gezellig!

Adopteer dit dier

Algemene informatie prairiehond

Latijnse naam: Cynomys ludovicianus

De prairiehondjes behoren tot de familie van de eekhoorns. Ze zijn rossig, beige of lichtbruin van kleur met een donkere staartpunt. De naam prairiehond hebben ze te danken aan het karakteristieke blaffende geluid dat deze dieren maken. Het zijn sociale dagdieren die in groepen van wel 20 dieren een uitgebreid holenstelsel bewonen. In de natuur eten ze voornamelijk grassen en zaden, insecten en af en toe aas.

Meer over de prairiehond

Leefgebied prairiehond

Prairiehondjes komen oorspronkelijk uit graslanden in Noord- en Midden-Amerika en droge prairies. In buitenverblijven en de natuur houden prairiehondjes soms een winterslaap van oktober tot in februari. Af en toe worden ze wakker om snel wat te eten om vervolgens weer verder te slapen. In de holen van de prairiehonden hebben ze aparte badkamers, met gras bedekte kamers om te slapen, kamers voor de winterslaap, kamers voor de jongen en kamers tegen overstromingen.

Uiterlijk prairiehond

Gewicht 850 gram
Leeftijd Prairiehondjes kunnen tot 7 jaar oud worden
Lengte Tot 40cm

Voortplanting

Prairiehondjes worden geslachtsrijp zo rond het 1e jaar bij de vrouwtjes en rond het 2e jaar bij de mannetjes. In de lente is de paartijd. Na een dracht van 29-35 dagen worden er 3-7 jongen geboren. Pasgeboren prairiehondjes zijn kaal en blind en wegen ongeveer 55 gram. Rond de 6e week komen de jongen voor het eerst tevoorschijn buiten het nest. Prairiehondjes krijgen slechts één nestje per jaar. Na een zoogperiode van 7 tot 8 weken gaan de jongen over op vast voedsel. Ze zijn dan nog erg schrikachtig en op hun hoede.

Voedsel in de natuur

In de natuur eten ze voornamelijk grassen en zaden, insecten en af en toe aas.

Voedsel bij Hof van Eckberge

Bij ons krijgen de prairiehondjes brokjes, fruit en groente.

Bekijk alle dieren

Prairiehondjes
Lees meer
Picasso doktersvis
Lees meer
Koraalduivels
Lees meer
Koikarpers
Lees meer
Rood- en Geelwangschildpadden
Lees meer
Rode Baardagamen
Lees meer
Zwarte zwanen
Lees meer
Zijdehoender Krielkip
Lees meer
Nandoes
Lees meer
Carolina-eendjes
Lees meer
Kalkoenen
Lees meer
Harlekijnara's
Lees meer
Göttinger Miniatuurvarkens
Lees meer
Ouessantschaapjes
Lees meer
Dwerggeitjes
Lees meer
Wasberen
Lees meer
Ezels
Lees meer
Wallaby's
Lees meer
Witstaartstekelvarkens
Lees meer
Alpaca's
Lees meer