Het zal geen verrassing zijn dat de nandoe familie is van de grote struisvogel. Ze lijken er niet alleen op, maar ze rennen en kijken nét zo verward als hun grotere soortgenoot. Dat lijkt misschien gek, maar is natuurlijk heel tactisch. De plotselinge schijnbewegingen en vleugelslagen werken namelijk afleidend voor vijanden. De nandoes bij Hof van Eckberge zijn wit van kleur, maar je kunt ze ook grijs of bruinachtig tegenkomen, dan zijn ze nóg beter beschut in de natuur!
Algemene informatie nandoe
Latijnse naam: Rhea americana
De nandoe behoort tot de loopvogels, net als zijn grote broer de struisvogel. Hij heeft grote sterke looppoten en een donzig verenkleed. De nandoe hennen en hanen zijn moeilijk uit elkaar te houden, over het algemeen is de haan groter, zwaarder en hij heeft meer zwarte veren onderaan zijn borst en hals. De nandoe is een echte alleseter, hij eet grassen, kruiden, insecten, kleine hagedissen en kikkers.
Meer over de nandoe
Leefgebied nandoe
De nandoe komt oorspronkelijk uit Midden en Zuid Amerika. Daar leeft hij op de Pampa’s (grasvlakten) in Argentinië, Bolivia en Paraguay. Ook komt hij voor op de Cerrado, een savanne-achtig gebied in Brazilië, met veel struiken voor beschutting.
Uiterlijk nandoe
Gewicht |
Mannetjes en vrouwtjes worden beiden ongeveer 25 kg |
Leeftijd |
10 jaar |
Aantal tenen |
3 per poot |
Voortplanting
De nandoe hennen en -hanen zijn moeilijk uit elkaar te houden, over het algemeen is de haan groter, zwaarder en hij heeft meer zwarte veren onderaan zijn borst en hals. De nandoe hen bereikt haar geslachtsrijpheid op twee jarige leeftijd en de haan op zijn derde.
In het wild leven hennen samen met 1 haan en in gevangenschap wordt dit vaak ook gedaan. Net als vele vogelsoorten heeft ook de nandoe baltsgedrag, hierbij zet de haan de veren op zijn kop op en begint met zijn nek over zijn rug te zwaaien. Zowel hanen als hennen klapperen hierbij ook met hun vleugels. Tijdens de balts maakt de nandoe luide en diepe geluiden die klinken als de ‘oehoe’ van een uil. Wanneer de hen wil paren zoekt zij de haan op en gaat vóór hem liggen. Daarop volgt de paring. Door deze paring kan de hen een deel van haar veren verliezen op haar rug.
In april beginnen de hennen hun eieren te leggen, iedere 2 tot 3 dagen wordt er een lichtgeel gekleurd ei van 600 gram gelegd. Hennen kunnen per jaar 15 tot 30 eieren leggen, deze komen na 6 weken uit. De hanen maken een kuil in het zand voor het nest en de haan broedt de eieren uit én verzorgt de eerste 6 weken de geelbruin gestreepte kuikens van circa 400 gram. Bij het uitkomen van de eieren gebeurt er iets wonderbaarlijks. Niet ieder ei hoeft even lang bebroed te worden. De nodige tijd varieert van 25 tot 45 dagen. De eerst uitgekomen jongen laten een zeer specifiek geluid horen, waardoor de kuikens in de andere eieren 'weten' dat ze ook snel moeten uitbreken. Binnen 24 uur komen normaal gesproken alle eieren uit, ook diegene die echt veel korter bebroed zijn dan de eerst gelegde. Op deze manier kunnen de volwassenen mannen een groep jongen verzorgen die even oud zijn en daarmee even groot. Hier hangt weer het voedselaanbod voor de jongen mee samen, zo hoeven ze niet voor allerlei verschillende maten voedsel aan te bieden.
Voedsel in de natuur:
In de eerste drie levensdagen verteert hij zijn voedingstoffen uit de dooier. Na 4 dagen beginnen de nandoes met eten van vast voedsel. De nandoe is een echte alleseter, hij eet grassen, kruiden, insecten, kleine hagedissen en kikkers.
Voedsel bij Hof van Eckberge:
Bij ons krijgen de nandoes loopvogelkorrel, appel, wortel en andijvie te eten.
Wist je dat...?
- De nandoe niet kan vliegen? Nandoes hebben geen slagpennen in hun vleugels, hierdoor kunnen zij geen wind vasthouden om op te stijgen.
- De nandoe tijdens het rennen snelheden kan halen tot 60 km/h?
- De nandoe haan de nesten maakt en de jongen grootbrengt?
- De nandoe haan zijn jongen warm houdt op zijn rug?
- Het altijd verstandig is om enige afstand te houden van de nandoe, omdat hij bijvoorbeeld knopen of sierraden voor voedsel aanziet.