Het kost even tijd voordat je ze ziet zitten, maar na de eerste blik sta je versteld van de bijzondere kleur van dit dier. Ze zijn felgroen met rode accenten en hebben grote ogen die je perfect in de gaten houden. De Madagaskardaggekko is een hagedis die tot de gekko's behoort. Het dier wordt ook vaak 'Reuzendaggekko' genoemd, door de behoorlijke afmetingen die het dier kent in de volwassen levensfase. Het zijn geweldige klimmers die zich zelfs op gladde oppervlakten uitstekend kunnen verplaatsen. Het kan dus zijn dat de gekko op de ruit van zijn terrarium zit, als je hem niet kunt vinden!

Algemene informatie Madagaskardaggekko

Latijnse naam: Phelsuma grandis

De Madagaskardaggekko komt - zoals de naam doet vermoeden - oorspronkelijk voor op Madagaskar en enkele omliggende eilanden. De soort begeeft zich daar in de tropische en subtropische bossen. De gekko kan ook gevonden worden in door de mens aangepaste gebieden, zoals tuinen en plantages. Je komt ze tegen in bomen, op takken én op de bodem. Kijk dus niet vreemd op als je tijdens je vakantie op Madagaskar opeens wordt aangestaard door een knalgroene hagedis! De dieren zijn in het wild zeer schuw, maar kunnen in gevangenschap erg tam worden. De gekko eet vooral kleine insecten, naast een degelijke portie gezonde fruitsoorten!

Meer over de Madagaskardaggekko

Voortplanting

De vrouwtjes leggen een paar keer per jaar eieren. De eitjes komen na 45 tot 85 dagen uit, waarbij de temperatuur tijdens deze periode het geslacht bepaalt. Een hogere temperatuur levert mannetjes op, terwijl een lagere temperatuur vrouwtjes oplevert. In de eerste levensfase vervellen de dieren geregeld en groeien ze snel. Na ongeveer 2 levensjaren zijn de gekko's geslachtsrijp.

Leefgebied Madagaskardaggekko

De Madagaskardaggekko komt oorspronkelijk voor op Madagaskar, waar ze de tropische en subtropische bossen bewonen. De gekko komt echter ook voor in door de mens aangelegde gebieden, zoals plantages en siertuinen.

Uiterlijk Madagaskardaggekko

Gewicht +/- 80 gram
Leeftijd Madagaskardaggekko's worden ongeveer 8 jaar oud.
Lengte Tot ca. 30 cm

Voedsel in de natuur

In de natuur eten de gekko's voornamelijk kleine insecten en stukken fruit.

Voedsel bij Hof van Eckberge

Ook bij Hof van Eckberge krijgt de daggekko insecten en fruit.

Bekijk alle dieren

Prairiehondjes
Lees meer
Picasso doktersvis
Lees meer
Juweelkardinaalbaas
Lees meer
Koikarpers
Lees meer
Rood- en Geelwangschildpadden
Lees meer
Rode Baardagamen
Lees meer
Zwarte zwanen
Lees meer
Nandoes
Lees meer
Carolina-eendjes
Lees meer
Kalkoenen
Lees meer
Harlekijnara's
Lees meer
Göttinger Miniatuurvarkens
Lees meer
Ouessantschaapjes
Lees meer
Dwerggeitjes
Lees meer
Wasberen
Lees meer
Ezels
Lees meer
Wallaby's
Lees meer
Witstaartstekelvarkens
Lees meer
Alpaca's
Lees meer
Koningspython
Lees meer
Afrikaanse Brulkikker
Lees meer
Pijlgifkikker
Lees meer
Panterkameleon
Lees meer
Madagaskardaggekko
Lees meer
Blauwtongskink
Lees meer
Flappentak
Lees meer
Driebandanemoonvis
Lees meer
Zee-egel
Lees meer