Dit koninklijke dier bezit eigenlijk een naam die niet helemaal past bij de soort. Veel slangen die de naamgeving 'koning' dragen eten namelijk andere slangen en begeven zich spreekwoordelijk bovenaan de rangorde. De Koningspython ziet zijn soortgenoten echter niet als hapje en dankt zijn naam vermoedelijk aan zijn pracht. De slangensoort wordt al sinds lange tijd aanbeden door koningen en dat heeft met name te maken met de kroonachtige vlekkentekening. Weer iets geleerd! In het onderzoeksstation van Paco moet je soms goed moeten zoeken naar de slang. Hij verstopt zich graag én is goed gecamoufleerd...

Algemene informatie Koningspython

Latijnse naam: Python regius

De Koningspython komt vooral voor in Westelijk Afrika. Hij begeeft zich daar in tropische bossen, op savannes en op graslanden. De slang is gek op water en zoekt vrijwel altijd een plek in de buurt daarvan. De Koningspython behoort tot de zogenaamde wurgslangen, maar is bijzonder vriendelijk van aard. In het wild leeft de slang vooral alleen, maar hij duld ook soortgenoten in zijn holen en stelt zich daarmee sociaal op. De slang wordt ook vaak 'balpython' genoemd, omdat hij zich bij gevaar oprolt als een bal waarbij zijn kop gecentreerd in het midden ligt.

Meer over de Koningspython

Voortplanting

Het geslacht van een slang is over het algemeen moeilijk met het blote oog te bepalen. Door middel van inwendig onderzoek wordt vastgesteld of het om een mannetje of een vrouwtje gaat. De Python is na 3 jaar geslachtsrijp en na de paring krijgt is na verloop van tijd een duidelijke verdikking te zien in het lijf. Pas na 70 dagen worden de eerste eieren gelegd, die na +/- 80 dagen uitkomen. Dit gehele proces vindt plaats onder complexe omstandigheden, waarbij temperatuur, vochtigheid en beschutting een belangrijke rol spelen. Na het uitkomen van de eieren kijkt het vrouwtje niet meer om naar de jongen en zijn ze op zichzelf aangewezen.

Leefgebied Koningspython

De Koningspython komt oorspronkelijk voor in westelijk Afrika, waar ze de droge savannes en bosgebieden bewonen.

Uiterlijk Koningspython

Gewicht +/- 1,6 kilogram
Leeftijd Koningspythons worden ongeveer 40 jaar oud.
Lengte Tot ca. 180 cm

Voedsel in de natuur

In de natuur eten Koningspythons vooral kleine zoogdieren, zoals gerbrils en ratten. Ook kleine reptielen en vogels behoren tot het dieet.

Voedsel bij Hof van Eckberge

Bij ons krijgt de Python muizen en kleine ratten. Het dier eet slechts enkele keren per maand.

Bekijk alle dieren

Prairiehondjes
Lees meer
Picasso doktersvis
Lees meer
Juweelkardinaalbaas
Lees meer
Koikarpers
Lees meer
Rood- en Geelwangschildpadden
Lees meer
Rode Baardagamen
Lees meer
Zwarte zwanen
Lees meer
Zijdehoender Krielkip
Lees meer
Nandoes
Lees meer
Carolina-eendjes
Lees meer
Kalkoenen
Lees meer
Harlekijnara's
Lees meer
Göttinger Miniatuurvarkens
Lees meer
Ouessantschaapjes
Lees meer
Dwerggeitjes
Lees meer
Wasberen
Lees meer
Ezels
Lees meer
Wallaby's
Lees meer
Witstaartstekelvarkens
Lees meer
Alpaca's
Lees meer
Koningspython
Lees meer
Afrikaanse Brulkikker
Lees meer
Pijlgifkikker
Lees meer
Panterkameleon
Lees meer
Madagaskardaggekko
Lees meer
Blauwtongskink
Lees meer
Flappentak
Lees meer
Driebandanemoonvis
Lees meer
Zee-egel
Lees meer