Dit koninklijke dier bezit eigenlijk een naam die niet helemaal past bij de soort. Veel slangen die de naamgeving 'koning' dragen eten namelijk andere slangen en begeven zich spreekwoordelijk bovenaan de rangorde. De Koningspython ziet zijn soortgenoten echter niet als hapje en dankt zijn naam vermoedelijk aan zijn pracht. De slangensoort wordt al sinds lange tijd aanbeden door koningen en dat heeft met name te maken met de kroonachtige vlekkentekening. Weer iets geleerd! In het onderzoeksstation van Paco moet je soms goed moeten zoeken naar de slang. Hij verstopt zich graag én is goed gecamoufleerd...
Algemene informatie Koningspython
Latijnse naam: Python regius
De Koningspython komt vooral voor in Westelijk Afrika. Hij begeeft zich daar in tropische bossen, op savannes en op graslanden. De slang is gek op water en zoekt vrijwel altijd een plek in de buurt daarvan. De Koningspython behoort tot de zogenaamde wurgslangen, maar is bijzonder vriendelijk van aard. In het wild leeft de slang vooral alleen, maar hij duld ook soortgenoten in zijn holen en stelt zich daarmee sociaal op. De slang wordt ook vaak 'balpython' genoemd, omdat hij zich bij gevaar oprolt als een bal waarbij zijn kop gecentreerd in het midden ligt.
Meer over de KoningspythonVoortplanting
Het geslacht van een slang is over het algemeen moeilijk met het blote oog te bepalen. Door middel van inwendig onderzoek wordt vastgesteld of het om een mannetje of een vrouwtje gaat. De Python is na 3 jaar geslachtsrijp en na de paring krijgt is na verloop van tijd een duidelijke verdikking te zien in het lijf. Pas na 70 dagen worden de eerste eieren gelegd, die na +/- 80 dagen uitkomen. Dit gehele proces vindt plaats onder complexe omstandigheden, waarbij temperatuur, vochtigheid en beschutting een belangrijke rol spelen. Na het uitkomen van de eieren kijkt het vrouwtje niet meer om naar de jongen en zijn ze op zichzelf aangewezen.
Leefgebied Koningspython
De Koningspython komt oorspronkelijk voor in westelijk Afrika, waar ze de droge savannes en bosgebieden bewonen.
Uiterlijk Koningspython
Gewicht | +/- 1,6 kilogram |
Leeftijd | Koningspythons worden ongeveer 40 jaar oud. |
Lengte | Tot ca. 180 cm |
Voedsel in de natuur
In de natuur eten Koningspythons vooral kleine zoogdieren, zoals gerbrils en ratten. Ook kleine reptielen en vogels behoren tot het dieet.
Voedsel bij Hof van Eckberge
Bij ons krijgt de Python muizen en kleine ratten. Het dier eet slechts enkele keren per maand.