Onze ara's, Kasimir en Dotje, zijn een kruising tussen twee kleurrijke arasoorten. Deze kleurrijke soort komt niet in het wild voor, maar beide voorouders, de blauwgele ara en de groenvleugel ara wél. In de bossen van onder andere Paraguay en Brazilië vliegen ze in grote groepen rond. De ara's bij Hof van Eckberge vinden het daarentegen heerlijk om rustig op een tak te zitten met een walnootje. Je hoort ze al van veraf krijsen!
Algemene informatie Harlekijnara
Latijnse naam: Ara chloropterus x Ara ararauna
Harlekijnara's zijn papegaaien die uit 2 soorten zijn ontstaan, de groenvleugel ara en de blauw-gele ara. De Harlekijn ara soort is door mensen gekweekt. De Harlekijn ara is op zijn vleugels groen/ blauw van kleur, een groene kop, oranje borst en lange gele, blauwe en groene staartveren. Ze hebben een hele sterke snavel, deze is zwart van onderen en zwart/ivoor van boven. Deze gebruiken ze om te klimmen en ook om bijvoorbeeld noten te kraken.
Meer over de Harlekijnara
Leefgebied Harlekijnara
De Harlekijn ara is door mensen gekweekt en deze kruising komt normaal gesproken niet in het wild voor. De blauw-gele ara en de groenvleugel ara leven in de bossen van het tropische gedeelte van Zuid-Amerika van Panama, Brazilië, Bolivia en Paraguay. Ze vliegen vaak in grotere groepen vogels en rusten hoog in de bomen.
Uiterlijk Harlekijnara
Gewicht |
900 tot 1300 gram |
Leeftijd |
Ara’s kunnen wel 80 jaar oud worden |
Lengte |
Tot ca. 45 cm |
Geslacht |
Het mannetje heeft rode veren boven de snavel |
Voortplanting
Er is nog weinig bekend over het broedseizoen van ara’s in het wild. Men vermoedt dat het van november tot maart is. Na drie tot vier jaar zijn de dieren geslachtsrijp. Het mannetje en vrouwtje verzorgen elkaars verenkleed vaker dan buiten de broedtijd en pakken elkaars snavel wat vaker vast. Daarnaast voert het mannetje het vrouwtje regelmatig. Deze ara’s maken hun nesten in hoge holle bomen. Ara’s zijn monogaam, ze vormen dus een paar voor het leven.
De broedduur is circa vijf weken en ze leggen één of eens per 2 jaar twee tot drie ellipsvormige eieren ter grootte van een duivenei. Het vrouwtje broedt meestal de eieren uit. Het geboortegewicht van de naakte jongen is ongeveer 120 gram en het jong is 6 – 7 cm groot. Het mannetje zoekt voedsel en brengt dat naar het vrouwtje. Hij vervoert het in zijn krop en braakt het op de nestrand voor haar uit. Na 4 weken gaan de ogen open en komen de eerste rug- en staartveren. Het duurt circa tien weken voordat de ara volledig in de veren zit. Na zes maanden zijn de jongen zo groot als hun ouders. De jonge ara’s blijven ongeveer vier maanden in het nest. Nadat de jongen zijn uitgevlogen, worden ze nog regelmatig door hun ouders gevoerd.
Voedsel in de natuur
In de natuur eet de ara verschillende soorten fruit, noten, jonge knoppen van planten en bomen, zaden, boomschors en nectar.
Voedsel bij Hof van Eckberge
Bij ons krijgen de Harlekijn ara’s pellets (kleine brokjes die alle benodigde voedingstoffen bevatten), fruit, noten en zaden te eten.
Wist je dat...?
- De Harlekijn ara 4 tenen aan elke poot heeft waarmee hij kan klimmen en fruit/noten kan vast houden?
- De Harlekijn ara erg speels is, een zachtaardig en leergierig karakter heeft en het intelligentieniveau van een peuter heeft?
- Bij opwinding de pupillen groter en kleiner worden en de wangen schaamrood kleuren?
- Ze met gemak een bezemsteel in korte tijd doorbijten?
- De Harlekijn ara krijst om het minste of geringste vanuit het natuurlijke gedrag om eventuele belagers de stuipen op het lijf te jagen? Dit geluid is wel een kilometer verder hoorbaar!