In de grootste weide van Hof van Eckberge vind je onze ezels. In Noord- en Oost Afrika, waar de ezels oorspronkelijk vandaan komen, worden ze veel ingezet als pakezel. Ezels zijn namelijk niet bang om met wat extra gewicht een steile helling op te lopen. In onze dierentuin hoeven ze echter alleen maar te genieten. Hooi in overvloed, spelen en af en toe flink van zich laten horen. Als er een dierverzorger in het zicht loopt kun je ze van ver af horen balken!

Algemene informatie Ezel

Latijnse naam: Equus africanus asinus

Ezels zijn vanaf hun schouders gemeten gemiddeld tussen de 95 en de 140 cm hoog. Ze hebben lange oren, een pluim aan het einde van hun staart en een groot uithoudingsvermogen. Ze hebben een grijze, witte of bruinachtige vacht. Vaak zijn de neus, de buik en de binnenkant van de poten lichter gekleurd dan de rest. Ezels kunnen hele harde geluiden maken, ook wel balken genoemd. Je kan dit van kilometers afstand horen.

Meer over de Ezels

Leefgebied Ezel

De ezel komt onder andere voor in Noord- en Oost Afrika, Spanje en Italië. Hier leven ze in gebieden met veel bergen en heuvels. Mensen gebruiken ezels daarom ook vaak als pakezel. Ze zijn namelijk niet bang om langs een steile helling te lopen. Ezels kom je tegenwoordig ook steeds vaker tegen op kinderboerderijen, maar ook bij mensen thuis.

Uiterlijk Ezel

Gewicht 90 tot 350 kilogram
Leeftijd Ezels kunnen wel 40 jaar oud worden
Lengte Tot ca. 140 cm

Voortplanting

Het ezelvrouwtje bereikt haar geslachtsrijpheid na 24 maanden. Mannetjes bereiken de geslachtsrijpheid al na 8 maanden. Wilde ezels paren in de lente, terwijl tamme ezels het hele jaar kunnen paren. Het mannetje jaagt dan achter het vrouwtje aan, maar heeft pas een kans als het vrouwtje er klaar voor is. Na een draagtijd van 11 tot 13 maanden wordt er 1 jong geboren. Het veulen staat al binnen een paar minuten op zijn benen en moeder ezel zorgt ontzettend goed voor het veulen. Na 24 besluit het ezelveulen of hij/zij in de kudde blijft of bij een nieuwe kudde intrekt.

Voedsel in de natuur

In de natuur eten ezels grassen en doornachtige struiken. Ezels kunnen in het wild soms dagen zonder water overleven door opgebouwde reserves.

Voedsel bij Hof van Eckberge

Bij ons krijgen de ezels brokken en hooi.

Bekijk alle dieren

Prairiehondjes
Lees meer
Picasso doktersvis
Lees meer
Koraalduivels
Lees meer
Koikarpers
Lees meer
Rood- en Geelwangschildpadden
Lees meer
Rode Baardagamen
Lees meer
Zwarte zwanen
Lees meer
Zijdehoender Krielkip
Lees meer
Nandoes
Lees meer
Carolina-eendjes
Lees meer
Kalkoenen
Lees meer
Harlekijnara's
Lees meer
Göttinger Miniatuurvarkens
Lees meer
Ouessantschaapjes
Lees meer
Dwerggeitjes
Lees meer
Wasberen
Lees meer
Ezels
Lees meer
Wallaby's
Lees meer
Witstaartstekelvarkens
Lees meer
Alpaca's
Lees meer