Je zou het gezien de grootte en naam niet zeggen, maar de dwergmangoest is een echt roofdier. Ze jagen op insecten en spinnen, maar ook op kleine hagedissen. Het is een dagactief en sociaal dier, dus zul je ze in het verblijf vaak druk in de weer zien met elkaar. In de natuur verschuilen ze zich tussen stenen, in termietenheuvels en soms in de buurt van bijennesten. Op die manier worden ze gemakkelijk beschermd bij een aanval van een ander roofdier, slim toch? Dat is overigens niet de enige slimme samenwerking! Met neushoornvogels - een vogelsoort met een grote sterke hoorn boven zijn snavel - werken ze samen tijdens de jacht. De vogel waarschuwt de mangoesten voor gevaar, en insecten die weg weten te komen worden opgepeuzeld door de vogels!

Algemene informatie dwergmangoest

Latijnse naam: Helogale parvula

De dwergmangoest behoort tot de familie van de mangoesten. Hij is gemakkelijk te onderscheiden van andere mangoestensoorten, door zijn grootte. Ze zijn roodbruin, maar soms ook donkerder van kleur en hebben een spitse neus. Het zijn sociale dagdieren die soms in grote groepen van mannetjes en vrouwtjes leven. De vrouwtjes zijn de baas, de mannetjes hebben een bewakende rol in de groep.

Meer over de dwergmangoest

Bekijk alle dieren

Picasso doktersvis
Lees meer
Juweelkardinaalbaas
Lees meer
Koikarpers
Lees meer
Rood- en Geelwangschildpadden
Lees meer
Zwarte zwanen
Lees meer
Nandoes
Lees meer
Carolina-eendjes
Lees meer
Kalkoenen
Lees meer
Harlekijnara's
Lees meer
Göttinger Miniatuurvarkens
Lees meer
Ouessantschaapjes
Lees meer
Dwerggeitjes
Lees meer
Ezels
Lees meer
Wallaby's
Lees meer
Witstaartstekelvarkens
Lees meer
Alpaca's
Lees meer
Koningspython
Lees meer
Afrikaanse Brulkikker
Lees meer
Pijlgifkikker
Lees meer
Panterkameleon
Lees meer
Madagaskardaggekko
Lees meer
Blauwtongskink
Lees meer
Stekelstaartvaraan
Lees meer
Dwergmangoest
Lees meer
Flappentak
Lees meer
Driebandanemoonvis
Lees meer
Zee-egel
Lees meer