Met een glibberige schubbenhuid en een felblauwe tong is de Blauwtongskink een bijzonder dier om te zien. Als je alleen de kop van het dier ziet zou je bijna denken dat er een slang op de loer ligt. Deze - oorspronkelijk in Australië voorkomende - skink gebruikt zijn opvallende tong als afschrikmiddel. Door de onnatuurlijke felle kleur denken vijanden dat het dier giftig is en laten ze hem links liggen. Door het exportverbod wordt er veel illegaal gehandeld in de soort. Bij het terrarium in het onderzoeksstation van Paco lees je alles over deze handelswijze en de risico's voor de dieren.
Algemene informatie Blauwtongskink
Latijnse naam: Tiliqua scincoides scincoides
De Blauwtongskink komt oorspronkelijk voor in Australië. Ze leven daar op droge gebieden, zoals half woestijn en droge bosranden. Het zijn echte bodembewoners. 's Nachts verbergen ze zichzelf onder stenen, tussen rotsspleten of in holen van andere dieren. Omdat de soort - net als veel reptielen - koudbloedig is benutten ze veel tijd om zich op te warmen. Ze positioneren zich in de volle zon en nemen zo veel mogelijk warmte op. Blauwtongskinken zijn omnivoor; ze eten voornamelijk plantendelen, maar ook ongewervelde dieren, zoals slakken of wormen.
Meer over de BlauwtongskinkVoortplanting
In de lente begint de voortplantingstijd. De mannetjes zoeken een vrouwtje om te paren en kunnen gedurende deze zoektocht flink in gevecht raken met andere mannetjes. De skink loopt daar soms verwondingen bij op, die relatief snel genezen. Na het ontmoeten van een gewillig vrouwtje vindt de paring plaats. Het mannetje blijft aansluitend een tijdje in de buurt om zeker te weten dat het vrouwtje niet óók nog met een ander mannetje paart. Hoewel de skinken wel eieren ontwikkelen komen deze in het lichaam uit. Dat betekent dat de jongen al volledig ontwikkeld worden geboren. Direct na de geboorte leven de jongen een eigen leven zonder enige zorg van één van de ouders.
Leefgebied Blauwtongskink
De Blauwtongskink komt oorspronkelijk voor in Australie, waar ze de droge gebieden, woestijnen en bosranden bewonen.
Uiterlijk Blauwtongskink
Gewicht | +/- 1 kilogram |
Leeftijd | Blauwtongskinken worden maximaal 30 jaar oud. |
Lengte | Tot ca. 60 cm |
Voedsel in de natuur
In de natuur eten de skinken voornamelijk plantendelen en ongewervelde dieren, zoals slakken en wormen.
Voedsel bij Hof van Eckberge
Ook bij Hof van Eckberge krijgt de skink planten, sla en wormen.