Met een glibberige schubbenhuid en een felblauwe tong is de Blauwtongskink een bijzonder dier om te zien. Als je alleen de kop van het dier ziet zou je bijna denken dat er een slang op de loer ligt. Deze - oorspronkelijk in Australië voorkomende - skink gebruikt zijn opvallende tong als afschrikmiddel. Door de onnatuurlijke felle kleur denken vijanden dat het dier giftig is en laten ze hem links liggen. Door het exportverbod wordt er veel illegaal gehandeld in de soort. Bij het terrarium in het onderzoeksstation van Paco lees je alles over deze handelswijze en de risico's voor de dieren.

Algemene informatie Blauwtongskink

Latijnse naam: Tiliqua scincoides scincoides

De Blauwtongskink komt oorspronkelijk voor in Australië. Ze leven daar op droge gebieden, zoals half woestijn en droge bosranden. Het zijn echte bodembewoners. 's Nachts verbergen ze zichzelf onder stenen, tussen rotsspleten of in holen van andere dieren. Omdat de soort - net als veel reptielen - koudbloedig is benutten ze veel tijd om zich op te warmen. Ze positioneren zich in de volle zon en nemen zo veel mogelijk warmte op. Blauwtongskinken zijn omnivoor; ze eten voornamelijk plantendelen, maar ook ongewervelde dieren, zoals slakken of wormen.

Meer over de Blauwtongskink

Voortplanting

In de lente begint de voortplantingstijd. De mannetjes zoeken een vrouwtje om te paren en kunnen gedurende deze zoektocht flink in gevecht raken met andere mannetjes. De skink loopt daar soms verwondingen bij op, die relatief snel genezen. Na het ontmoeten van een gewillig vrouwtje vindt de paring plaats. Het mannetje blijft aansluitend een tijdje in de buurt om zeker te weten dat het vrouwtje niet óók nog met een ander mannetje paart. Hoewel de skinken wel eieren ontwikkelen komen deze in het lichaam uit. Dat betekent dat de jongen al volledig ontwikkeld worden geboren. Direct na de geboorte leven de jongen een eigen leven zonder enige zorg van één van de ouders.

Leefgebied Blauwtongskink

De Blauwtongskink komt oorspronkelijk voor in Australie, waar ze de droge gebieden, woestijnen en bosranden bewonen.

Uiterlijk Blauwtongskink

Gewicht +/- 1 kilogram
Leeftijd Blauwtongskinken worden maximaal 30 jaar oud.
Lengte Tot ca. 60 cm

Voedsel in de natuur

In de natuur eten de skinken voornamelijk plantendelen en ongewervelde dieren, zoals slakken en wormen.

Voedsel bij Hof van Eckberge

Ook bij Hof van Eckberge krijgt de skink planten, sla en wormen.

Bekijk alle dieren

Prairiehondjes
Lees meer
Picasso doktersvis
Lees meer
Koraalduivels
Lees meer
Koikarpers
Lees meer
Rood- en Geelwangschildpadden
Lees meer
Rode Baardagamen
Lees meer
Zwarte zwanen
Lees meer
Zijdehoender Krielkip
Lees meer
Nandoes
Lees meer
Carolina-eendjes
Lees meer
Kalkoenen
Lees meer
Harlekijnara's
Lees meer
Göttinger Miniatuurvarkens
Lees meer
Ouessantschaapjes
Lees meer
Dwerggeitjes
Lees meer
Wasberen
Lees meer
Ezels
Lees meer
Wallaby's
Lees meer
Witstaartstekelvarkens
Lees meer
Alpaca's
Lees meer
Koningspython
Lees meer
Afrikaanse Brulkikker
Lees meer
Panterkameleon
Lees meer
Madagaskardaggekko
Lees meer
Blauwtongskink
Lees meer
Flappentak
Lees meer