Deze nerveus heen en weer wiegende wandelende bladeren zie je pas zitten na een flinke doses zoekwerk! Niet voor niets zag onderzoeker Paco de dieren maar nét op tijd om ze te redden van een vuurzee... De Flappentakken komen oorspronkelijk uit Australië en zijn een meester in camoufleren. Ze imiteren zelfs de houding van een giftige schorpioen om vijanden af te schrikken.
Algemene informatie Flappentak
Latijnse naam: Extatosoma tiaratum
De Australische Flappentak komt, zoals de naam doet vermoeden, oorspronkelijk uit Australië. Je treft de diersoort daar voornamelijk in de bossen van Queensland en aan de West-kust. Qua uiterlijk zijn het bijzondere dieren. Veelal worden ze beschreven als 'dorre bladeren' en als je ze van dichtbij bekijkt zie je dat het hele lichaam bedekt is onder scherpe stekels. Deze stekels dienen allereerst als afschrikmiddel, in combinatie met de geïmiteerde schorpioen-pose. Schrikt het de vijand niet af? Dan gebruiken ze de stekels om zich te verdedigen, waarbij de Flappentak ze als scherpe weerhaken in de vijand kan steken. De dieren worden tussen de 15 en 30cm groot en wegen slechts een paar gram.
Meer over de FlappentakVoortplanting
Flappentakken leggen honderden eitjes die bevrucht én onbevrucht kunnen uitkomen. Uit onbevruchte eitjes worden uitsluitend vrouwelijke Flappentakken geboren. Dit zijn eigenlijk een soort lonen van het vrouwtje dat het eitje gelegd heeft. Bevruchte eitjes brengen mannetjes en vrouwtjes ter wereld. Opvallend is het uiterlijk van een pasgeboren Flappentak. De dieren lijken dan sprekend op een giftige mierensoort. Deze slimme ontwikkeling zorgt ervoor dat roofdieren de jonge en kwetsbare dieren met rust laten. Na enkele maanden zijn de dieren volgroeid en 'volwassen'.
Leefgebied Flappentak
Flappentakken komen oorspronkelijk voor in Australië, waar ze met name de bossen van Queensland en de West-kust bewonen.
Uiterlijk Flappentak
Gewicht | +/- 20 gram |
Leeftijd | Flappentakken worden ongeveer 18 maanden oud. |
Lengte | Tot ca. 30 cm |
Voedsel in de natuur
In de natuur eten Flappentakken voornamelijk Eucalyptus.
Voedsel bij Hof van Eckberge
Bij ons krijgen de Flappentakken bladeren van bramenstruiken en andere fruitsoorten.