Wat is geopend?
Vanaf 1 juli zijn alle faciliteiten weer geopend (binnen én buiten).

Online ticketverkoop:
U koopt bij voorkeur vóóraf uw tickets voor een bepaalde datum via onze website. Dit kan snel en eenvoudig via onze ticket-pagina. De online tickets zijn €0,50 goedkoper dan aan de kassa. Koopt u bij onze receptie de tickets dan dient u ter plekke een registratieformulier in te vullen.

Gevolgen en maatregelen Corona Veel gestelde vragen over acties, gratis vouchers, Social Deal, etc.

Kinderboerderij alpaca

Vicugna pacos

Algemene informatie alpaca:

Alpaca’s behoren tot de kameelachtigen en zijn familie van de lama. Deze dieren komen in 22 verschillende erkende kleuren voor, de bontgekleurde soorten zijn zeldzaam. Alpaca’s leven zowel in het wild als in gevangenschap in groepen.

Leefgebied alpaca:

De alpaca komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, hij leeft op de hoogvlakten van Bolivia en Peru. Hij komt in het wild voor op een hoogte van 4400 tot 5300 meter, waar een geringe luchtvochtigheid heerst en de grond dus ook een beetje zacht en vochtig is. In de Andes wordt de alpaca als huisdier gehouden.

Uiterlijk alpaca:

Gewicht Mannetjes 70 tot 85 kg en vrouwtjes 60 tot 70 kg
Leeftijd Alpaca’s kunnen 25 jaar worden
Lengte Tot 90 cm (schofthoogte)

Voortplanting:

Alpaca’s leven in haremverband, dit betekent dat er meerdere vrouwtjes en één hengst in een groep leven. Hengsten zijn vruchtbaar tussen de 2 en 3 jaar en de merries al met 1 jaar. De paartijd begint meestal vanaf het einde van de zomer, maar dit kan ook het hele jaar door plaatsvinden. Merries hebben geen cyclus, er komt pas na het paren een eicel vrij. Alpaca’s paren liggend, waarbij ze kreunende geluidjes maken. De draagtijd van een alpaca is 11 maanden, waarna er 1 jong geboren wordt. Een alpaca jong (cria) wordt altijd overdag geboren en weegt 6 tot 9 kg. Het grote verschil met andere zoogdieren is dat de moeder haar jong niet schoonlikt. Ze reageert pas op haar jong als deze geluiden begint te maken. Dit gebeurt om andere roofdieren in de buurt niet te alarmeren. De jongen zijn nestvlieders, dit betekent dat ze al met vacht en open ogen geboren worden. Ze kunnen in tegenstelling tot andere nestvlieders niet gelijk lopen, dit komt pas na een uur. In de natuur blijft de moeder een jaar lang voor haar jong zorgen.

Voedsel in de natuur:

Een alpaca drinkt 5 tot 6 maanden bij de moeder, daarna eet hij mals gras, twijgen van bomen, kruiden en hooi.

Voedsel bij Hof van Eckberge:

Bij ons krijgen de alpaca’s alpacabrok, hooi en andijvie.

Wist je dat...?

  • Alpacawol een isolerende werking heeft en de warmste wol ter wereld is?
  • De alpaca wordt ingezet tegen vossen? Dit wordt gedaan omdat alpaca’s niet wegrennen maar in de aanval gaan om hun groep te beschermen.
  • Dat veel mensen die allergisch zijn voor schapenwol wel tegen alpaca wol kunnen?
  • Indianen met hun handen 5 verschillende kwaliteitsklassen wol kunnen indelen?

Wat zoek je?

Bekijk ook snel

Jonge alpaca geboren

Nieuw!
Nieuwe plattegrond

Binnen en buiten volop activiteiten en plezier!