Informatie over ons bedrijf

Wij vinden het van het grootste belang dat we samen onze verantwoordelijkheid nemen om onze planeet door te geven aan de volgende generaties. Daarom doen we er bij Hof van Eckberge zo veel mogelijk aan om zo bewust mogelijk met duurzaamheid om te gaan. Gek genoeg zit er héél veel in ons gedrag én automatismen. Bewust dingen doen is bij ons het sleutelwoord in het TEAM. Heeft u voor ons suggesties? Dan vernemen wij die uiteraard graag! U kunt ze doorgeven bij onze receptie of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het is immers onze gezamenlijke verantwoordelijkheid!

Hof van Eckberge: duurzame onderneming

De benaming Hof van Eckberge komt van ‘Eckberge’, één van de vroegere benamingen voor Eibergen. De letterlijke betekenis van Eckberge is ‘eik op de berg’. De aanwezige eiken vindt u op en om ons terrein van Hof van Eckberge. De eik is een standvastige en toekomstbestendige boom, sterk verworteld, die vruchten levert, huis biedt aan vele soorten insecten en andere dieren, maar ook een boom die zuurstof maakt van CO² en zonlicht, schaduw en bescherming biedt én dus de wereld beter maakt. ‘Hof van’ betekent ‘tuin van’: in ons terrein vinden onze gasten veel biodiversiteit, wilde bloemen en dieren. Onze gasten komen hiermee in contact en ervaren zo onze groene leefomgeving. Dat is ook precies wat Hof van Eckberge wil bereiken: de wereld op een verantwoorde manier beter en leuker maken voor iedereen, met respect voor iedereen.

Energie

Hoe verbruiken we zo min mogelijk energie, zoals elektriciteit, gas en water? Ons gebouw is gebouwd met een hele hoge isolatiewaarde en wij hebben vloerverwarming in combinatie met warme lucht. Er loopt momenteel een onderzoek naar de haalbaarheid van zonnepanelen op ons dak. Maar we proberen ook te besparen met dagelijkse bewuste handelingen:

  • Wij zetten zo min mogelijk apparatuur en verlichting aan als dat niet nodig is. Als we het aanzetten doen we dat zo kort mogelijk, daarnaast werken we waar mogelijk met verlichtingssensoren.
  • We hebben al véél LED verlichting en bij iedere lamp die kapot gaat verwisselen we die ook naar een LED lichtbron.
  • Maandelijks registreren wij ons gas-, water- en elektriciteitsverbruik. Zo zien wij samen direct de positieve resultaten van een lager verbruik door ons bewustere handelen.
  • Wij proberen zo veel mogelijk te sproeien met grondwater in plaats van schoon drinkwater. Ook de koelmotoren van koel- en vriesapparaten op ons dak vernevelen wij op warme dagen met koud grondwater, zodat deze motoren veel minder hoeven te draaien, wat een lager elektriciteitsverbruik tot gevolg heeft.

Voedsel(verspilling)

Eten weggooien of ‘koken voor de prullenbak’ zoals wij zeggen, daar houden wij niet van. Wij berekenen onze te verbruiken en te produceren hoeveelheden, ook voor onze buffetten. We vullen op onze buffetten altijd liever wat vaker vers, warm en met kwaliteit aan, dan dat we veel eten weg moeten gooien (waarmee we ook nog eens afval produceren). Wekelijks analyseren onze koks wat we tóch weg hebben moeten gooien om daar weer van te leren en zo nodig bijvoorbeeld onze productieaantallen bij te schaven.

Verpakkingsmaterialen en verbruiksmaterialen

Samen met onze leveranciers kiezen we zo veel mogelijk voor duurzame verpakkingen:

  • Plastic bekertjes vervangen we zo veel mogelijk voor papieren varianten.
  • Hof van Eckberge serveert géén rietjes meer om het milieu te sparen. De enige uitzondering is het rietje bij de slush.
  • Mono verpakkingen proberen we daar waar mogelijk te vermijden, omdat deze in het restafval komen en niet goed sorteerbaar zijn.
  • We selecteren leveranciers die zélf ook hun verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van duurzaamheid.

Afvalverwerking

Oktober 2019: Wij zamelen óók al onze voedselresten in die weggegooid moeten worden. Deze resten van levensmiddelen worden uiteindelijk weer gebruikt als grondstof voor energie én landbouw. Er wordt o.a. duurzame electriciteit, milieuvriendelijke warmte, meststof voor landerijen én grondstof voor biodiesel van gemaakt.

Daar waar mogelijk scheiden wij zo veel mogelijk afval: op al onze werkplekken sorteren wij papier, plastic, schone folie, glas, lege batterijen, chemisch- en restafval. Dit met het doel om zo veel mogelijk apart aan te bieden voor recycling. Samen met onze leveranciers proberen wij altijd te kijken naar zo min mogelijk verpakkingsmateriaal én de recyclebaarheid van verpakkingen.

Keukenafval zoals groenafval gooien we niet weg, maar gebruiken we indien geschikt als voer voor (een aantal van onze) dieren. Ook in ons restaurant zijn we bezig om te kijken hoe we het afval van onze gasten zo goed mogelijk kunnen scheiden.

Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties

De SDG’s vormen een toekomstagenda voor duurzame ontwikkeling in de periode 2015-2030. Deze werd eind 2015 door de leden van de Verenigde Naties vastgesteld. Daarbij is tevens een internationaal systeem van indicatoren afgesproken om te meten hoe de agenda vordert.

Werk voor íedereen

Naast de medewerkers (fulltime en parttime) die bij ons in dienst zijn, proberen we ook zo veel en zo breed mogelijke stageplaatsen te bieden voor studenten en leerlingen die zich aan het oriënteren zijn in het werkveld. Dit kan zowel vanuit MBO als HBO met een veelzijdig aanbod van scholen / opleidingen:

  • Dierverzorging
  • Horeca zoals gastheer / gastvrouw / keuken / front office / receptie
  • Marketing en communicatie
  • Facilitair medewerker
  • Recreatiemedewerker

Daarnaast werken we ook samen met het Werkgevers Servicepunt Achterhoek zodat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook bij ons een kans op werk hebben.

Bovendien, en daar zijn we ook erg trots op, werken we samen met Estinea. Iedere maandag zijn hier een aantal cliënten onder begeleiding van een professionele beroepskracht om ons te ondersteunen bij allerlei taken. Dit voelt erg goed, werkt fantastisch, geeft veel voldoening, trots en niet te vergeten: veel humor en samen lachen op de werkvloer. Kortom: energie!

Maatschappelijke betrokkenheid

Wij doen aan sponsoring van allerlei verenigingen en initiatieven. Dit doen we vanuit ons hart, niet eens zo zeer om daar alleen maar reclame door te krijgen. Zo proberen we ook onze bijdrage te leveren aan het lokale maatschappelijke leven. Het wonen, werken en leven is enorm belangrijk voor het behoud van onze (kleine) kernen. Met onze zitting in diverse business- en netwerkclubs dragen we hieraan bij en stimuleren we ook deelname aan vrijwilligerswerk. En via sponsoring dragen wij ook bij aan allerlei goede doelen. Voorbeelden van door ons gedane acties zijn:

  • Samenwerking met de Doe een Wens Stichting / Make a Wish om zieke kinderen een geweldige dag bij Hof van Eckberge te bezorgen.
  • Sponsoring van het door leerlingen van het Assink verzorgde Oeganda fundraising diner.
  • We doen een maandelijkse bijdrage aan de Uganda Child Care Foundation (www.uccf.nl). Hiermee sponsoren wij een kindje in Oeganda. De Uganda Child Care Foundation is een jonge, dynamische vrijwilligers stichting die concrete hulp biedt aan kinderen in Oeganda.
  • Gratis arrangement voor leden van de Voedselbank in onze regio.
  • Sponsoring van voetbalclubs FC Eibergen en VIOS Beltrum.
  • Haringparty voor Lions Groenlo-Slingelanden met een veiling voor de ziekte Huntington met een opbrengst van maar liefst € 25.000,-
  • Uitje voor senioren van de Molenberg (Groenlo) en Antoniushove (Lichtenvoorde) bij Hof van Eckberge tijdens de DOE-dag van de Lions Groenlo-Slingelanden.

Inclusiviteit:

Hof van Eckberge vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk gasten gebruik kunnen maken van onze accommodatie. Daarom is bij de aanleg van ons belevingspark óók maximaal rekening gehouden met toegankelijkheid: gasten met een verstandelijke- en of lichamelijke beperking kunnen ook uitstekend bij ons terecht. Ook ziet Hof van Eckberge een inclusieve en tolerante samenleving als een belangrijke verantwoordelijkheid en werken wij actief aan diversiteit en inclusiviteit binnen de organisatie. Dit met gelijke rechten voor iedereen ongeacht geaardheid, godsdienst of bijvoorbeeld huidskleur.

Interview

Bekijk hier het interview over duurzaam ondernemen met Maarten Reimes: achterhoekonderneemtduurzaam.nl

Berkelland onderneemt duurzaam